Rock u SSSR-u

Hipsteri nisu ništa novo. Postojali su čak i u SSSR i zvali su se “stilyagi”. Dok su današnji hipsteri ludi za tankim džinsom, staromodnim biciklima te vegetarijanskom ishranom, nekadašnji SSSR hipsteri su bili opsednuti zapadnom kulturom, naročito džezom i rokenrolom.


Pedesetih godina prošlog vijeka, osim ako niste bili na granici pa hvatali signal od obližnjih država, nije bilo šanse da čujete rokenrol ili bilo koju muziku koja je dolazila sa zapada. Vinil ploče su bile toliko retke, takoreći nije ih bilo. Dok je cijeli svijet tresla rokenrol revolucija uz Beatles, Rolling Stones, Elviisa, u Sovjetskoj Rusiji to nije bio slučaj…sve dok se tadašnji hipsteri nisu dosetili izuma tzv. “Rendgenizdata”, “Muzike na rebrima”, ili ukratko “Rebara”.

Riječ je o improvizovanim gramofonskim pločama koje su se ilegalno pravile u kućnim radionicama od rendgenskih snimaka koji su se najčešće sakupljali kao medicinski otpad u blizini bolnica. “Rebra” su bila naročito popularna pedesetih i šezdesetih godina i na njih je uglavnom nasnimavana zabranjena i nedostupna muzika sa zapada. Ovakva ploča se mogla puštati pet do deset puta, kvalitet zvuka je po svedočanstvima savremenika bio užasan, ali su zato bile veoma jeftine i dostupne isključivo na crnom tržištu. Međutim, anti-Zapadna “muzička patrola” je početkom 1960-tih pokrenula akciju sa ciljem sprečavanja takvih aktivnosti i uhvatila na hiljade “distributera rebara” širom SSSR-a, konfiskovala i zapalila na milione rendgen-ploča. Više u dokumentarcu:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Uživo