Queen – Bohemian Rhapsody

Prije skoro 42 godine grupa Queen snimila je svoju najvoljeniju i najčudniju pop pjesmu – “Bohemian Rhapsody” koja važi za jedan od najvećih hitova s kraja 20. vijeka.

Ova progresiv-rock opereta prodata je širom svijeta u preko šest miliona primjeraka. Jedan je od najprodavanijih rock singlova svih vremena. Bila je dva puta na top 10 listi – kada se pojavila 1976. i 1992. kada su Vejn i Gart mahali glavama u automobilu i horski pjevali uz nju u filmu “Vejnov svijet”.

U digitalnom dobu, ova šestominutna numera, i dalje je dominantna i jedna je od 10 najčešće preuzimanih pjesama u rock istoriji, piše BBC. Numera se pojavila u presudnom trenutku za britanski kvartet. Naime, pojavila se kao “nasljednik” singla “Killer Queen” koji je bio prvi američki hit ovog benda i otvorio im vrata za veliku turneju. Zahvaljujući uspjehu ovog singla, bend i producent Roj Tomas Bejker su imali za to vrijeme ekstravagantan budžet za novi album “A Night at the Opera”.

Snimanje “Bohemian Rhapsody” počelo je 24. avgusta 1975. u studiju u Velsu iako je Fredi Merkjuri već godinama radio na pjesmi prvobitno nazvanoj “The Cowboy Song”.

Bejker je pjesmu prvi put čuo u Merkjurijevom stanu kada je, usred sola, pjevač prokomentarisao da će tu ubaciti “operski dio”. I nije se šalio. Bilo je potrebno više mjeseci i desetak studija prije nego što je pjesma snimljena, a Merkjuri je gotovo svakodnevno ubacivao novi vokalni sloj u numeru.

Pjesma počinje sa a kapela djelom potom slijedi klavirska eulogija, gitarski solo sa erupcijom hardroka (otuda mahanje glavama u “Vejnovom svetu”) i potom kontemplativni dio.

Operski dio pjesme kombinacija je hora sa piskutavim uzvikom “Galileo!” i “naklon” italijanskoj komediji (komična figura Skaramuš), španskom narodnom plesu (fandango), Rosinijevim i Mocartovim operama (Figaro), Merkjurijevom rodnom Zanzibaru (Bismilah – arapski za “u Alahovo ime”).

I koje je značenje “Boemske rapsodije”? Merkjuri ga nikada nije objasnio ni članovima benda, ni novinarima. Više je volio da slušaoci sami odluče šta znači. Ostala je zabilježena reakcija direktora Kvinove izdavačke kuće – “Da li ste poludjeli?” Producenti su pokušali da nagovore bend da skrati pjesmu i učini je prikladnijom za radio, ali je bend to odbio.

Kao “šlag na tortu” snimili su spot, godinama prije pojave MTV-a, koji je bio kombinacija nastupa uživo i čudnih sekvenci koji su samo doprinijeli prezasićenosti pjesme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Uživo